Zubni implantat – za ljepši osmijeh i samopouzdanje

Sadržaj

Zubni implantat je najjednostavnije rečeno, vijak koji se kirurškim zahvatom ugrađuje u kost vilice  i predstavlja    zamjenu za korijen zuba, a služi kao osnova za daljnje zahvate protetičara kao što su pojedinačna krunica, most ili zubna proteza. 

Zubni implantat i povijest nastanka

Zubni implantat nadoknađuje nedostatak jednog ili više zuba. Zamjenom jednog ili više zubi koji nedostaju u usnoj šupljini ugradnjom zubnih implantata bavi se  grana oralne kirurgije koja se naziva implantologija. Iako o zubnim implantatima često mislimo kao o modernom čudu, što oni u svom  sadašnjem obliku i jesu, povijest dentalnih implantata, točnije njihovo podrijetlo, seže unatrag nekoliko tisuća godina. Kroz to vrijeme postupci nadomještanja zuba mijenjali  su se i poboljšavali, a zubnu implantaciju kao medicinski postupak prihvatilo je nekoliko kultura, uključujući našu današnju.

No, pravu revoluciju implantologija je doživjela tek sredinom 20. stoljeća kad su na sveučilištu Cambridge počela istraživanja o korištenju komora od titana u medicini. Kad se titan koji je kvalitetan, lagan i otporan materijal počeo koristiti u stomatološkim ordinacijama, implantologija koja se bavi problemima nadomještanja jednog ili više zuba pomoću titanskih nadomjestaka ili implantata dobiva snažan zamah i  postaje vjerojatno najrazvijenija grana stomatologije.

Novi oblici zubnih implantata razvijaju se kako bi se osigurala veća stabilnost u ustima, a kao  pomoć pri sigurnijem i boljem postavljanju  razvijene su nove tehnike oralne kirurgije. Različiti materijali također su prilagođeni suvremenim zubnim implantatima kako bi pomogli procesu njihovog srastanja a kostima, a kako bi ubrzali proces i eliminirali  rizik, stručnjaci koriste najnaprednija znanstvena dostignuća poput nanotehnologije.

Zubni implantat u postupku ugradnje

Nakon pregleda usta i sve potrebne dijagnostike, postupak implantacije obično počinje umetanjem titanskog vijka s ispresijecanom površinom u čeljusnu kost. Titan se koristi zbog svoje jedinstvene sposobnosti spajanja s kosti, stvarajući čvrstu podlogu za zamjensku krunicu.

Ugradnja implantata zahtijeva preciznost i stručnost oralnog kirurga, kvalitetan materijal, ali i dobru oralnu higijenu pacijenta kako bi prošla bez komplikacija. Ugradnja implantata u kost bezbolan je zahvat, tijekom kojeg se implantat, koji i inače izgleda poput vijka, uvija u kost i  prekriva gingivom. Nakon toga slijedi proces urastanja kosti u mikroskopske pore na površini implantata i tijekom nekoliko mjeseci koliko traje period cijeljenja, implantat se učvršćuje.

Po završetku tog procesa, implantat se otkriva i na njega se postavlja nastavak,  te u konačnici i krunica. Ukoliko su zadovoljeni odgovarajući uvjeti, poput pažljivog zahvata umetanja implantata i dobre higijene usne šupljine, implantati mogu trajati cijeli život.

Koje su prednosti zubnih implantata?

Za razliku od postupka nadomještanja jednog zuba klasičnim mostom kad je potrebno izbrusiti susjedne zube, implantat nadomješta zub bez žrtvovanja cjelovitosti susjednih zuba, a prednost mu je i u tome da izgleda i funkcionira poput prirodnog zuba.

Isto tako, za razliku od mosta koji ne stimulira kost uslijed čega ona s vremenom propada, usađeni implantat stimulira okolnu kost i u tom slučaju ne dolazi do njene resorpcije. Implantat je često estetski bolje, a za razliku od klasičnog mosta i jednostavnije rješenje za održavanje oralne higijene. Važno je reći i da za razliku od zubnih proteza, zubni implantati u potpunosti zadržavaju snagu zagriza prirodnih zuba.

Dugotrajnost i činjenica da istraživanja pokazuju da za razliku od zubne krunice koja svoju funkciju gubi za godinu-dvije ili zubne proteze koja sposobnost ispravnog služenja izgubi za otprilike 5 godina, istraživanja su pokazala kako nakon 10 godina nošenja implantata stopa njihove uspješnosti pada tek za par postotaka. Treba međutim još jednom istaknuti važnost  pridržavanja  pravilne oralne higijene, a uz potrebu redovitih posjeta stomatologu zubni implantati mogu biti doživotno rješenje.

Danas milijuni pacijenata s ugrađenim zubnim implantatima koji su trajno riješili problem zuba  uživaju u svom novom osmijehu.

Rezervirajte termin

Slobodno nas kontaktirajte i pošaljite upit. Odgovorit ćemo Vam u što kraćem roku i dogovoriti termin.