Zubni aparati – ortodoncija za ravne i lijepe zube

Sadržaj

Zubni aparati se koriste za ispravljanje zuba, pridonose i skladnijem izgledu lica, pravilnijem žvakanju te poboljšanju govora. Većina ljudi oduvijek je željela poboljšati svoj izgled, a prvenstveno izgled svojih zubi. Budući da ravni i zdravi zubi pogoduju lijepom osmijehu, već iz davne prošlosti datiraju pokušaji ispravljanja nepravilnog položaja zubi, te uspostavljanja pravilnog odnosa između gornje i donje čeljusti. Gotovo 1000 godina prije naše ere nastale su neobično dobro osmišljene naprave za ispravljanje zuba što su ih arheolozi pronašli u iskopinama starih Grka i Etrušćana. Bile su to preteče zubnih aparatića, naprava koje tu namjenu imaju danas. Vještina i znanje antičkih zubnih liječnika izgubili su se u maglama prohujalih vremena, da bi se ponovno probudili par tisućljeća kasnije pa od tada stomatologija isprva polako, a zadnjih nekoliko desetljeća sve brže napreduje. 

Što je ortodoncija? 

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem estetskih i funkcionalnih anomalija položaja čeljusti i zuba. Ortodont prevenira i dijagosticira te ispravlja nepravilan položaj zubi, nastojeći isto tako uspostaviti pravilan odnos između gornje i donje čeljusti. Kao i većina drugih grana stomatologije, ortodoncija je u posljednjim desetljećima doživjela snažan razvoj i jako se modernizirala. Ispravljanje zubi osim estetske donosi i važne zdravstvene koristi. Nakon tretmana ortodonta, olakšana je oralna higijena čime se smanjuje rizik od nastanka upale zubnog mesa, karijesa, kao iostalih zubnih bolesti. Pravilnim poravnanjem zubi se čuvaju od trošenja i oštećenja cakline.

Što su zubni aparati

Riječ je o napravi za provođenje terapije kojom se ispravljaju nepravilnosti zubi, okolnih struktura i čeljusti. Napredak struke sa sobom donosi i nove metode, pa se  ortodontska terapija već dugo ne ograničava samo na djecu i adolescente. Nošenje zubnih aparatića u odrasloj dobi postalo je uobičajeno,  a javno ih nosi i velik broj slavnih osoba.

Ovisno o procjeni ortodonta, za terapiju se koriste fiksni i mobilni aparatići za zube.

Fiksni aparatići izrađeni su od kombinacije metalnih žica i keramičkih ili metalnih pločica, a mobilni od kombinacije plastičnog materijala i metalnih žica. 

Vrste zubnih aparata

Mobilni aparati

Za ispravljanje dječjih zubi uglavnom se koristi mobilni aparat koji prvenstveno služi  za usmjeravanje rasta zubi i čeljusti. Ovaj se zubni aparat  koristi od 14 do 16 sati dnevno, a tijekom fizičkih aktivnosti kao i prije jela bi se trebao skidati. Neophodno ga je održavati čistim, a čišćenje se obavlja četkicom za zube i pastom. 

Fiksni aparati

Fiksni aparati sastoje se od bravica, odnosno elemenata koji se lijepe na zube, a na svojoj površini ima utor u koji se smješta žica.  Zahvaljujući elastičnim svojstvima, žica proizvodi ortodontsku silu koja  pomiče i tako ispravlja zube. Ovu vrstu aparatića pacijent treba nositi cijelo vrijeme trajanja terapije, odnosno između između 18 i 24 mjeseca, uz redovite preglede svaka tri tjedna. 

Nevidljivi zubni aparati

Osim mobilnih i fiksnih aparata, zahvaljujući modernoj tehnologiji i novim materijalima  posljednjih su nekoliko godina u trendu tzv. prozirni aparatići za zube izrađeni od posebno tankog materijala i gotovo nevidljivi. Uz više drugih prednosti, statistike pokazuju i veliku efikasnost ovog zubnog aparatića čijim je korištenjem moguće ispraviti čak 95 % nepravilnosti. Nevidljivi zubni aparat ne smeta govoru, a higijena se puno lakše održava nego s fiksnim. Rad sa  preko 4 milijuna pacijenata, prisutnost na svim kontinentima, trajne inovacije i  više kliničkih studija pomogli su da nevidljivi aparat za zube zauzme vodeće mjesto u modernim ortodontskim ordinacijama.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Rezervirajte termin

Slobodno nas kontaktirajte i pošaljite upit. Odgovorit ćemo Vam u što kraćem roku i dogovoriti termin.