Zubni aparati – ortodoncija za ravne i lijepe zube

Sadržaj

Zubni aparati se koriste za ispravljanje zuba, pridonose i skladnijem izgledu lica, pravilnijem žvakanju te poboljšanju govora. Većina ljudi oduvijek je željela poboljšati svoj izgled, a prvenstveno izgled svojih zubi. Budući da ravni i zdravi zubi pogoduju lijepom osmijehu, već iz davne prošlosti datiraju pokušaji ispravljanja nepravilnog položaja zubi, te uspostavljanja pravilnog odnosa između gornje i donje čeljusti. Gotovo 1000 godina prije naše ere nastale su neobično dobro osmišljene naprave za ispravljanje zuba što su ih arheolozi pronašli u iskopinama starih Grka i Etrušćana. Bile su to preteče zubnih aparatića, naprava koje tu namjenu imaju danas. Vještina i znanje antičkih zubnih liječnika izgubili su se u maglama prohujalih vremena, da bi se ponovno probudili par tisućljeća kasnije pa od tada stomatologija isprva polako, a zadnjih nekoliko desetljeća sve brže napreduje. 

Što je ortodoncija? 

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem estetskih i funkcionalnih anomalija položaja čeljusti i zuba. Ortodont prevenira i dijagosticira te ispravlja nepravilan položaj zubi, nastojeći isto tako uspostaviti pravilan odnos između gornje i donje čeljusti. Kao i većina drugih grana stomatologije, ortodoncija je u posljednjim desetljećima doživjela snažan razvoj i jako se modernizirala. Ispravljanje zubi osim estetske donosi i važne zdravstvene koristi. Nakon tretmana ortodonta, olakšana je oralna higijena čime se smanjuje rizik od nastanka upale zubnog mesa, karijesa, kao i ostalih zubnih bolesti. Pravilnim poravnanjem zubi se čuvaju od trošenja i oštećenja cakline.

Što su zubni aparati

Riječ je o napravi za provođenje terapije kojom se ispravljaju nepravilnosti zubi, okolnih struktura i čeljusti. Napredak struke sa sobom donosi i nove metode, pa se  ortodontska terapija već dugo ne ograničava samo na djecu i adolescente. Nošenje zubnih aparatića u odrasloj dobi postalo je uobičajeno,  a javno ih nosi i velik broj slavnih osoba.

Ovisno o procjeni ortodonta, za terapiju se koriste fiksni i mobilni aparatići za zube.

Fiksni aparatići izrađeni su od kombinacije metalnih žica i keramičkih ili metalnih pločica, a mobilni od kombinacije plastičnog materijala i metalnih žica. 

Vrste zubnih aparata

Mobilni aparati

Za ispravljanje dječjih zubi uglavnom se koristi mobilni aparat koji prvenstveno služi  za usmjeravanje rasta zubi i čeljusti. Ovaj se zubni aparat  koristi od 14 do 16 sati dnevno, a tijekom fizičkih aktivnosti kao i prije jela bi se trebao skidati. Neophodno ga je održavati čistim, a čišćenje se obavlja četkicom za zube i pastom. 

Fiksni aparati

Fiksni aparati sastoje se od bravica, odnosno elemenata koji se lijepe na zube, a na svojoj površini ima utor u koji se smješta žica.  Zahvaljujući elastičnim svojstvima, žica proizvodi ortodontsku silu koja  pomiče i tako ispravlja zube. Ovu vrstu aparatića pacijent treba nositi cijelo vrijeme trajanja terapije, odnosno između između 18 i 24 mjeseca, uz redovite preglede svaka tri tjedna. 

Nevidljivi zubni aparati

Osim mobilnih i fiksnih aparata, zahvaljujući modernoj tehnologiji i novim materijalima  posljednjih su nekoliko godina u trendu tzv. prozirni aparatići za zube izrađeni od posebno tankog materijala i gotovo nevidljivi. Uz više drugih prednosti, statistike pokazuju i veliku efikasnost ovog zubnog aparatića čijim je korištenjem moguće ispraviti čak 95 % nepravilnosti. Nevidljivi zubni aparat ne smeta govoru, a higijena se puno lakše održava nego s fiksnim. Rad sa  preko 4 milijuna pacijenata, prisutnost na svim kontinentima, trajne inovacije i  više kliničkih studija pomogli su da nevidljivi aparat za zube zauzme vodeće mjesto u modernim ortodontskim ordinacijama.

Rezervirajte termin

Slobodno nas kontaktirajte i pošaljite upit. Odgovorit ćemo Vam u što kraćem roku i dogovoriti termin.