Ortodoncija

Zubni aparati

Nepravilni zubi i kako ih korigirati

Suvremena ortodoncija

Ortodoncija (grč. orthos = ispravan, savršen, odontos = zub) je korekcija nepravilnih zubi. To je specijalistčka grana dentalne medicine koje se bavi rastom, razvojem i održavanjem dentofacijalnog kompleksa, te proučavanjem razvojnih poremećaja i svih čimbenika koji mogu uzrokovati malokluzije.

Područje uključuje dijagnostiku, preventivu, interceptivu te liječenje svih oblika malokluzija zuba i pratećih alteracija susjednih tkiva. Pacijenti se na ortodontski aparat za zube brzo naviknu. Prvih desetak dana pacijent osjeća da su se zubi počeli pomicati i blagu osjetljivost sluznice obraza.

Suvremena ortodoncija traži korištenje vrlo blagih sila na zube tako da nakon 2 tjedna pacijent više ne osjeća nikakvu neugodu. Kontrole, odnosno dolasci kod ortodonta ovise o periodu terapije i vrsti bravica i mogu biti svakih nekoliko tjedna u pojedinim fazama kada se rade fini estetski pomaci do perioda od jednog, dva ili tri mjeseca.

Ortodontski aparati mogu biti fiksni i mobilni, odlika mobilnih aparata je da ih pacijent sam može skinuti, dok fiksni trajno ostaju na zubima sve do kraja terapije. Ne postoje bolji i lošiji aparati, fiksni imaju svoje, a mobilni svoje indikacije.

Prvi posjet ortodontu

Najbolje bi bilo da prvi put posjetite ortodonta kad Vam je dijete u dobi od 7 godina. U toj dobi se mogu puno lakše ispraviti manje i predvidjeti buduće nepravilnosti. Ako postoji potreba, tada se mogu primjenjivati mobilni aparati tzv. funkcionalne naprave i to isključivo kod djece koja još rastu.

Lijepi, zdravi i pravilni zubi pridonose samopouzdanju, a time i uspjehu i zadovoljstvu u svakodnevnom životu. Cilj ortodoncije nije isključivo estetika, nego i funkcionalnost i zdravlje.

Ordinacija je opremljena suvremenom dentalnom tehnikom uz primjenu najkvalitetnih materijala i najnovijih tehnologija...

Zašto se koriste zubni aparati:

Rezervirajte termin

Slobodno nas kontaktirajte i pošaljite upit. Odgovorit ćemo Vam u što kraćem roku i dogovoriti termin.