Parodontologija

Zdravlje zubnog mesa

Povlačenje zubnog mesa

Uzroci bolesti zubnog mesa

Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem zubnog mesa i kosti (bolesti parodonta). Ozbiljna bakterijska infekcija, često je na shvaćamo dovoljno ozbiljno, a u konačnici nam može prouzročiti velike probleme u usnoj šupljini i na kraju čak i gubitak zubi. Bakterije se nakupljaju na površinu zuba i organiziraju u zubni plak koji mineralizacijom prelazi u zubni kamenac. Zubni kamenac sam po se sebi nije uzrok parodontnih oboljenja već se na njegovoj hrapavoj površini koju je nemoguće adekvatno čistiti sakupljaju nove bakterije koje izazivaju upalu u obližnjem parodontu.

Pacijenti koji su uslijed uznapredovale parodontne bolesti izgubili svoje zube kandidati za implantološku terapiju, ali tek po zaustavljanju napredovanja bolesti.

Upala započinje u površnim slojevima parodonta gdje se prvo očituje kao gingivitis, upalom zubnog mesa – gingive. Gingivitis je reverzibilno stanje koje se nakon profesionalnog uklanjanja zubnog kamenca i adekvatne oralne higijene vraća u početno stanje.

Progresijom upale nakon neliječenog gingivitisa dolazi do razaranja alveolarne kosti te posljedično do gubitka parodontnog ligamenta i povlačenja zubnog mesa.

Zdravlje zubnog mesa i kosti

Važno je rano javljanje pacijenta kako bi liječnik dijagnosticirao vrstu bolesti i odredio tretman. Tretman može biti kirurški ili nekirurški.

Za ne kiruško liječenje koriste se različiti preparati, a kirurški zahvati uključuju operativne nadoknade umjetnom kosti.

Ordinacija je opremljena suvremenom dentalnom tehnikom uz primjenu najkvalitetnih materijala i najnovijih tehnologija...

Simptomi bolesti zubnog mesa- parodontitis:

Rezervirajte termin

Slobodno nas kontaktirajte i pošaljite upit. Odgovorit ćemo Vam u što kraćem roku i dogovoriti termin.