Popravak zuba i zašto je važno na vrijeme posjetiti stomatologa?

Sadržaj

Popravak zuba i što je zapravo endodoncija?

Popravak zuba je vjerojatno jedan od najčešćih stomatoloških zahvata, a upravo liječenje zuba odnosno endodontski tretman je zahvat kroz koji su prošli manje-više svi oni koji su patili od zubobolje.
Propadanje zuba svakako je među najčešćim i najstarijim bolestima, a od problema sa karijesom i upalom zubne pulpe te od nesnosnih bolova koje često kao posljedicu donose ovi patološki procesi, patio je i pračovjek. Istu tu zubobolju koju je osjećao naš davni predak kad mu se upalila zubna pulpa osjećamo i mi. Za razliku od praljudi koji su se boli pokušavali riješiti magijskim postupcima, korištenjem ljekovitih trava ili osloboditi još bolnijim čupanjem zuba, jedna od blagodati civilizacije i naša prednost koju često zaboravljamo je razvoj medicine i mogućnost da posjetimo stomatologa koji će nas osloboditi boli, izliječiti i sačuvati zub.  

Prevencijom, dijagnozom i terapijom patoloških procesa u zubnoj pulpi i posljedicama tih procesa u okolnim i udaljenim tkivima, bavi se grana stomatologije koju zovemo Endodoncija 

Popravak zuba
Popravak zuba

Što ako se popravak zuba odgađa?

Meko vezivno tkivo koje se nalazi unutar zuba i daje mu vitalnost opskrbljujući ga osjetnim živcima i krvnim žilama nazivamo zubna pulpa. Dogodi li se da zbog karijesa u unutrašnjost zuba prodru bakterije i pulpa se upali, čime je ugrožena vitalnost zuba, upozorit će nas živci šaljući nam osjet jake boli. Upravo bol je signal da je krajnje vrijeme za posjet stomatologu, jer se bez intervencije upala neće povući. Akutna upala pulpe bez endodonskog tretmana, odnosno bez popravka zuba vrlo lako prelazi u kroničnu koja osim gubitka zuba može dovesti do razaranja kosti oko zubnog korijena i raznih drugih posljedica koje loše djeluju na okolna tkiva ali i  druge organe u tijelu. 

Kako se liječi pokvareni zub?

Ukoliko na vrijeme posjetimo stomatologa on će liječenje započeti otvaranjem bolesnog zuba uz anesteziju i uklanjanjem inficiranog tkiva iz njegove unutrašnjosti posebno dizajniranim ručnim ili strojnim endodontskim instrumentima.  Nakon dezinfekcije slijedi punjenje korijenskih kanala  te plombiranje, kao i zubna nadogradnja i rekonstrukcija zubne krune ukoliko je to potrebno. Treba reći da  modernizacija instrumenata i materijala koji se koriste u stomatološkim ordinacijama mahom omogućuje gotovo bezbolni popravak zuba i  endodontsko liječenje. Sve to uglavnom se obavlja u jednoj  odnosno  u 2 do 3 posjete stomatologu. Nakon popravka i završetka endodoncije, rekonstruirani  zub estetski se ne razlikuje od zdravog, a  funkcionira podjednako kao i zdravi zub.

Rezervirajte termin

Slobodno nas kontaktirajte i pošaljite upit. Odgovorit ćemo Vam u što kraćem roku i dogovoriti termin.