Dentalni turizam u Hrvatskoj – idealan spoj usluga

Sadržaj

Dentalni turizam u Hrvatskoj predstavlja jednu od najbržih rastućih grana zdravstvene industrije. Ova vrsta turizma u svijetu godišnje raste po stopi većoj od 15 posto a još prije desetak godina na svjetskoj su razini premašeni prihodi od 120 milijardi dolara i jedino dentalni turizam u recesiji nije zabilježio negativan trend. Medicinski, pa tako i dentalni turizam zapravo je kombinacija turističkih i medicinskih usluga.

Statistike i relevantni podaci potvrđuju da je upravo dentalni turizam posljednjih godina u velikoj ekspanziji. Riječ je o djelatnosti je koja se jako brzo razvija u mnogim dijelovima svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Do stanovitog je zastoja u razvoju došlo zbog pandemije, no očekuje se kako će postepeno vraćanje u svakodnevni način života obnoviti interes pacijenata za  usluge dentalnog turizma.

U čemu je tajna ekspanzije dentalnog turizma?

Glavni čimbenici koji dovode do popularnosti dentalnog turizma su prije svega veliki zdravstveni troškovi u razvijenijim zemljama. Većina stomatoloških turista putuje na liječenje kada je ukupni trošak stomatološke zaštite, prehrane, smještaja i ostalih troškova manji od cijene lokalne skrbi. U stomatologiji zahvati i tretmani su često skupi  i mnogima nepristupačni.

Problem razvijenih zemalja su cijene dentalnih usluga koje su izrazito visoke pa se potencijalni pacijenti odlučuju za odlazak u inozemstvo. Najčešći motiv je, uz male troškove, spajanje ugodnog s korisnim. Uslugu dentalnog turizma najviše koriste SAD, Kanada, Japan, Velika Britanija, Irska, Njemačka, Austrija i Italija.

Može li Hrvatska postati važno središte dentalnog turizma?

Zbog nižih cijena i kvalitetnih dentalnih usluga Hrvatska bilježi sve više turista čiji je primarni cilj  koristiti usluge dentalne medicine.Privlače ih i prirodne ljepote kao i povoljna klima jer se ovakav tip turista nakon pruženih usluga odlučuje i na posjet obližnjim destinacijama. Dosadašnji posjetitelji smatraju da su hrvatski stomatolozi u poslu stručni, a hrvatska dentalna središta rado preporučuju rodbini i prijateljima. Osim domaćih pacijenata, zbog blizine i prometne povezanosti najviše posjeta ostvaruju pacijenti iz susjednih zemalja. U najvećem broju oni pristižu iz Italije.

Od ostalih zemalja svakako treba spomenuti Sloveniju, Austriju i Njemačku. Dolaze međutim i pacijenti iz Velike Britanije, Skandinavskih zemalja te  SAD. Hrvatska je atraktivna destinacija za putovanje te ima sjajne uvjete za razvoj dentalnog turizma. Zemljopisni položaj joj je idealan budući da se nalazi uz granice zemalja u kojima su dentalne usluge izrazito skupe. To su Italija, Austrija, ali i Slovenija. Pacijenti se odlučuju za dentalno putovanje u Hrvatsku upravo zbog cijene.

Najviše inozemnih pacijenata dolazi u Hrvatsku zbog ugradnje mobilnih i fiksnih nadomjestaka te ugradnje implantanata koji su ovdje uvelike jeftiniji nego u zemljama zapadne Europe dok je razina kvalitete usluga jednaka.

Uspoređujući cijene nekoliko odabranih tretmana (implantati, krunice, ljuskice, proteze, izbjeljivanje) u Hrvatskoj sa cijenama u  Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji i Sloveniji, vidi se da su  hrvatski stomatolozi značajno povoljniji od svojih europskih kolega.

Najskuplju stomatološku uslugu ima Velika Britanija gdje su cijene pojedinih tretmana i do 73 posto skuplje nego u Hrvatskoj. Po skupoći stomatoloških usluga slijede Italija, Slovenija i Njemačka. Cijene u susjednoj Sloveniji čak su dvostruko veće nego kod hrvatskih stomatologa.

Ukratko, pacijenti u Hrvatskoj dobivaju kvalitetnu i brzu stomatološku uslugu te ljepši osmijeh po značajno nižim cijenama nego u svojoj državi. Uz to mogu i uživati u ljepotama Hrvatske što ih dodatno motivira i privlači na korištenje usluga dentalnog turizma

Zbog toga je upravo dentalni turizam u Hrvatskoj prepoznat u razvijenim zapadnim zemljama i ima potencijala za daljnji razvoj.

Rezervirajte termin

Slobodno nas kontaktirajte i pošaljite upit. Odgovorit ćemo Vam u što kraćem roku i dogovoriti termin.