Zdravlje zubnog mesa – parodontologija za zdravo zubno meso

Sadržaj

Zdravlje zubnog mesa i njegova važnost

Zdravlje zubnog mesa važno je za naše svakodnevno funkcioniranje, omogućujući nam da normalno jedemo i govorimo. Zubno meso dio je parodonta, odnosno potpornog aparata zuba. Riječ je o vlaknastom, debelom i čvrstom tkivu punom krvnih žila  koje prekriva gornju i donju čeljust.

Zdravo zubno meso osigurava stabilnost zubima i zaštitu živaca zubi od topline, hladnoće, kiseline i svih ostalih vanjskih utjecaja. Kako su za oralno zdravlje važni zubi, jednako je važan i potporni aparat zuba, odnosno parodoncijum. Međutim, zubno meso kao uostalom i cijela potporna struktura zuba,  sklono je obolijevanju.

Zdravlje zubnog mesa

Kod skoro 80 posto odraslih dolazi do bakterijske upale zubnog mesa. Riječ je o gingivitisu koji se manifestira kao crveno i bolno zubno meso. Loša i nedovoljna oralna higijena najčešći je uzrok upale zubnog mesa, ali razlog gingivitisu uz ostalo mogu biti i  starost, oslabljeni imunitet, loša prehrana, hormonalne promjene ili stres. Upala zubnog mesa može izazvati povlačenje zubnog mesa, brže stvaranje plaka, bolne apscese te ispadanje zubi, odnosno parodontitis, a infekcija se može proširiti na okolna tkiva, pa čak i druge organe. Naime,  bakterije  mogu doprijeti u krvotok i zato se parodontitis često povezuje s respiratornim bolestima, reumatoidnim artritisom, koronarnim bolestima ili moždanim udarom.

Osim prevencije i poklanjanja pažnje higijeni usne šupljine  te pravilnog četkanja zuba, korištenja zubnog konca i  interdentalnih četkica , važno je redovito odlaziti na stomatološke kontrole kako bi se vidjelo ima li na zubima i na zubnom mesu kakvih promjena. 

Što je paradontologija?

Paradontne bolesti su među najčešćim stanjima od kojih boluje europska populacija, međutim o njima se malo zna. Slabo je poznata i činjenica da unutar stomatologije postoji i znanstvena i praktična djelatnost posvećena zubnom mesu i strukturama koje podupiru zub: paradontologija.

Globalni ciljevi za zdravlje usne šupljine koje su postavili Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Međunarodna asocijacija za istraživanja u stomatologiji (IADR) i Svjetska stomatološka federacija (FDI) su smanjiti gubitak zubi i povećati broj starijih osoba sa prirodnim i funkcionalnim zubalom.

Paradontološki stručnjaci imaju razloga vjerovati da zdravlje usne šupljine ima daleko veći utjecaj na opće zdravlje nego što su do sada medicinske institucije i javnost mislili. Znanstveni dokazi koji su se akumulirali u posljednjih tridesetak godina govore u prilog tome kako ne samo da postoji jaka povezanost parodontne bolesti i sistemskih bolesti poput dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja, već briga za parodontno zdravlje može pomoći u dijagnostici i kontroliranju većeg broja sistemskih oboljenja. 

Što savjetuju paradontolozi?

Parodontitis je, nakon karijesa, najraširenija bolest usne šupljine u suvremenom svijetu i od njega prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije boluje 750 milijuna ljudi  što ga čini 6. najučestalijom kroničnom bolesti. Oboljeli imaju veći rizik od djelomičnog ili potpunog gubitka zubi i poteškoća sa žvakanjem, što itekako utječe na kvalitetu života.

Nije zanemariv ni veliki negativni psihološki utjecaj te smanjenje samopouzdanja koji su posljedica gotovo svih simptoma ove bolesti – krvarenja, zadaha iz usta, promjene boje zubnog mesa te klimavih zubi i naposljetku njihovog gubitka. Ipak, zahvaljujući napretku u medicini, parodontologija nudi izvrsne i učinkovite metode liječenja, čak i kada je riječ o uznapredovalom stupnju bolesti.

Europska federacija paradontologa u dokumentu pod nazivom „Dosje o parodontnoj bolesti“ više puta posebno ističe kako je najbolji način za sprječavanje nastanka parodontitisa pravilno održavanje oralne higijene, te provođenje redovnih kontrola kod stomatologa.

Prevencija se temelji na kontroli dentalnog plaka, sprječavanju njegovog sakupljanja na zubnom mesu, zatim pravilnom i redovnom četkanju te upotrebi međuzubnih četkica i konca. Redovni kontrolni pregledi ključni su za održavanje zdravlja. Rano otkrivanje parodontnih komplikacija pojednostavljuje liječenje i dramatično smanjuje mogućnost gubitka zubi, ističu vodeći europski paradontolozi.

Zdravlje zubnog mesa doprinosi zdravlju cijelog organizma?

Odgovor je svakako potvrdan. Ne samo odavno poznate i znanstveno utvrđene činjenice, već i recentni podaci kao i najnovije statistike govore kako je pitanje iz naslova tek retoričko.

Rezervirajte termin

Slobodno nas kontaktirajte i pošaljite upit. Odgovorit ćemo Vam u što kraćem roku i dogovoriti termin.