Parodontologija

je grana stomatologije koja se bavi liječenjem zubnog mesa i kosti (bolesti parodonta). Ozbiljna bakterijska infekcija, često je na shvaćamo dovoljno ozbiljno, a u konačnici nam može prouzročiti velike probleme u usnoj šupljini i na kraju čak i gubitak zubi. Bakterije se nakupljaju na površinu zuba i organiziraju u zubni plak koji mineralizacijom prelazi u zubni kamenac. Zubni kamenac sam po se sebi nije uzrok parodontnih oboljenja već se na njegovoj hrapavoj površini koju je nemoguće adekvatno čistiti sakupljaju nove bakterije koje izazivaju upalu u obližnjem parodontu.

Pacijenti koji su uslijed uznapredovale parodontne bolesti izgubili svoje zube kandidati za implantološku terapiju, ali tek po zaustavljanju napredovanja bolesti...

Upala započinje u površnim slojevima parodonta gdje se prvo očituje kao gingivitis, upalom zubnog mesa – gingive. Gingivitis je reverzibilno stanje koje se nakon profesionalnog uklanjanja zubnog kamenca i adekvatne oralne higijene vraća u početno stanje. Progresijom upale nakon neliječenog gingivitisa dolazi do razaranja alveolarne kosti te posljedično do gubitka parodontnog ligamenta i povlačenja zubnog mesa.

Liječenje zubnog mesa i kosti

Važno je rano javljanje pacijenta kako bi liječnik dijagnosticirao vrstu bolesti i odredio tretman. Tretman može biti kirurški ili nekirurški. Za ne kiruško liječenje koriste se različiti preparati, a kirurški zahvati uključuju operativne nadoknade umjetnom kosti.

Simptomi bolesti - parodontitis:

  • Oticanja zubnog mesa, upala desni
  • Krvarenje desni
  • Klimanje zubi
  • Neugodan zadah iz usta