Estetska dentalna medicina – za ljepotu osmijeha

Sadržaj

Koji su ciljevi estetske i restaurativne dentalne medicine?

Ubrzani napredak stomatologije  proširio je mogućnosti  promjene osmijeha i zagriza, uključivši i  nadoknadu izgubljenih zuba implantima raznih vrsta, promjenu boje postojećih zuba krunama, fasetama odnosno ljuskicama, zatim izbjeljivanje zuba, kao i ispravljanje neravnih zuba raznim ortodontskim aparatima.

Napredak tehnike, tehnologije i materijala u dentalnoj medicini, omogućio je stomatolozima izradu raznih vrsta i nadomjestaka, koji svojim izgledom i svojstvima u potpunosti oponašaju prirodne zube zadovoljavajući visoke estetske kriterije. Problem estetike i estetskog posebice je izražen u dentalnoj medicini, jer je lice jedini dio ljudskog tijela koji gotovo nikada nije pokriven.

Upravo tu nastupa estetska i restaurativna dentalna medicina koja koristeći restaurativne i estetske vještine, te tehnološki napredak, pacijentima ponovno omogućuje privlačnost i ljepotu osmijeha. Budući da je  lijep osmijeh prozor u svijet novih mogućnosti, nakon tretmana pacijenti žive sa više samopouzdanja.

Koja terapijska rješenja primjenjuje estetska dentalna medicina?

Povećan je broj pacijenata koji posjećuju stomatologa kako bi ispravili estetske nesavršenosti u svojim ustima. Estetski stomatološki zahvat obuhvaća i objedinjuje niz specijalističkih postupaka, primjerice parodontoloških, ortodontskih, restaurativnih, protetskih i implantoloških. Manja oštećenja zubnog tkiva te manji pomaci u položaju zuba uspješno se rješavaju izradom ljuskica.

Keramičke ljuskice, Veneers su tanki komadići keramike čijim se postavljanjem ponovno omogućuje prirodni izgled zuba. Primjena keramike u tim slučajevima osigurava estetiku, čvrstoću i trajnost. Ukoliko je struktura zuba izgubljena zbog karijesa ili loma, pokušat će ju se nadoknaditi ispunom.U slučaju kada je zub do te mjere oštećen da se u njemu ne može napraviti ispun, izrađuje se krunica.

Za endodontski liječene i jako uništene prednje zube koriste se estetske krunice kojima se rekonstruira funkcija i estetika oštećenog zuba. Mostovi pak  su protetski funkcijski i estetski nadomjesci kojima se rješava problem nedostatka jednog  ili više zuba no njihova izrada zahtijeva nešto invazivniji pristup.

U popravljanje estetskog izgleda zuba spada i korekcija boje zubi, a taj se neinvazivni zahvat naziva izbjeljivanje zubi i također ga je važno izvoditi u ordinaciji dentalne medicine. Odabir terapijskog rješenja ovisi o stupnju uništenosti zuba, vitalitetu, raspoloživosti materijala i opreme u stomatološkom laboratoriju, stručnosti zubnog tehničara, kompetenciji doktora dentalne medicine, te naravno o  financijskim mogućnostima pacijenta.

Zašto je terapija ljuskicama jedan od najtraženijih zahvata u dentalnim ordinacijama?

Ljuskice su tanki nadomjesci koji  se prije svega koriste za korekciju veličine, oblika i boje zuba. Keramičke su ljuskice danas prvi izbor u rješavanju brojnih situacija povezanih s estetikom osmijeha i predstavljaju standard u modernoj stomatologiji. Njihova izrada iziskuje minimalnu ili  gotovo nikakvu pripremu tvrdog zubnog tkiva, što je ključno u konceptu minimalno invazivne dentalne medicine.

Razvoj u području keramike doveo je do toga da je vanjska površina ljuskice gotovo identična prirodnom zubu te svakako superiorna u odnosu na ostale restaurativne materijale u dentalnoj medicini. Permanentni razvoj stomatologije je terapiju ljuskicama podigao na višu razinu, a  primjena računalnih metoda znatno skraćuje vrijeme izrade nadomjeska, istovremeno povećavajući preciznost.

Način na koji keramičke ljuskice apsorbiraju, reflektiraju i provode svjetlost gotovo je istovjetan prirodnom zubu, pa je njihovo korištenje u rješavanju estetskih problema gotovo u potpunosti istisnulo  keramičke krunice. Terapija ljuskicama danas je jedan od najtraženijih zahvata u ordinacijama dentalne medicine diljem svijeta i iako za pacijenta nešto skuplja, zbog velike estetske i funkcionalne trajnosti, smatra se prihvatljivijim rješenjem.

Rezervirajte termin

Slobodno nas kontaktirajte i pošaljite upit. Odgovorit ćemo Vam u što kraćem roku i dogovoriti termin.