Parodontologija - liječenje zubnog mesa i kosti

Stomatološke usluge → Parodontologija - liječenje zubnog mesa i kosti

Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem zubnog mesa i kosti (bolesti parodonta). Ozbiljna bakterijska infekcija, često je na shvaćamo dovoljno ozbiljno, a u konačnici nam može prouzročiti velike probleme u usnoj šupljini i na kraju čak i gubitak zubi. Bakterije se nakupljaju na površinu zuba i organiziraju u zubni plak koji mineralizacijom prelazi u zubni kamenac. Zubni kamenac sam po se sebi nije uzrok parodontnih oboljenja već se na njegovoj hrapavoj površini koju je nemoguće adekvatno čistiti sakupljaju nove bakterije koje izazivaju upalu u obližnjem parodontu.

Koliko traje liječenje zuba?
Liječenje zuba može biti jednoposjetno ili višeposjetno ako zub ima veliku upalu, izrazito zavinute i neprohodne kanale.

Upala započinje u površnim slojevima parodonta gdje se prvo očituje kao gingivitis, upalom zubnog mesa – gingive. Gingivitis je reverzibilno stanje koje se nakon profesionalnog uklanjanja zubnog kamenca i adekvatne oralne higijene vraća u početno stanje. Progresijom upale nakon neliječenog gingivitisa dolazi do razaranja alveolarne kosti te posljedično do gubitka parodontnog ligamenta i povlačenja zubnog mesa.


Liječenje zubnog mesa i kosti...

Važno je rano javljanje pacijenta kako bi liječnik dijagnosticirao vrstu bolesti i odredio tretman. Tretman može biti kirurški ili nekirurški. Za ne kiruško liječenje koriste se različiti preparati, a kirurški zahvati uključuju operativne nadoknade umjetnom kosti.


Simptomi bolesti (parodontitis):

  • oticanja zubnog mesa, upala desni
  • krvarenje desni
  • klimanje zubi
  • neugodan zadah iz usta

Pacijenti koji su uslijed uznapredovale parodontne bolesti izgubili svoje zube kandidati za implantološku terapiju, ali tek po zaustavljanju napredovanja bolesti...