ORTODONCIJA - korekcija nepravilnih zubi

Stomatološke usluge → Ortodoncija - korekcija nepravilnih zubi

Ortodoncija (grč. orthos = ispravan, savršen, odontos = zub) je korekcija nepravilnih zubi. To je specijalistčka grana dentalne medicine koje se bavi rastom, razvojem i održavanjem dentofacijalnog kompleksa, te proučavanjem razvojnih poremećaja i svih čimbenika koji mogu uzrokovati malokluzije.

Ortodontski aparati mogu biti: fiksni i mobilni, odlika mobilnih aparata je da ih pacijent sam može skinuti, dok fiksni trajno ostaju na zubima sve do kraja terapije.
Ne postoje bolji i lošiji aparati, fiksni imaju svoje, a mobilni svoje indikacije.

Područje uključuje dijagnostiku, preventivu, interceptivu te liječenje svih oblika malokluzija zuba i pratećih alteracija susjednih tkiva.

Pacijenti se na ortodontski aparat za zube brzo naviknu. Prvih desetak dana pacijent osjeća da su se zubi počeli pomicati i blagu osjetljivost sluznice obraza. Suvremena ortodoncija traži korištenje vrlo blagih sila na zube tako da nakon 2 tjedna pacijent više ne osjeća nikakvu neugodu. Kontrole, odnosno dolasci kod ortodonta ovise o periodu terapije i vrsti bravica i mogu biti svakih nekoliko tjedna u pojedinim fazama kada se rade fini estetski pomaci do perioda od jednog, dva ili tri mjeseca.


Prvi posjet ortodontu...

Najbolje bi bilo da prvi put posjetite ortodonta kad Vam je djete u dobi od 7 godina. U toj dobi se mogu puno lakše ispraviti manje i predvidjeti buduće nepravilnosti. Ako postoji potreba, tada se mogu primjenjivati mobilni aparati tzv. funkcionalne naprave i to isključivo kod djece koja još rastu.

Lijepi, zdravi i pravilni zubi pridonose samopouzdanju, a time i uspjehu i zadovoljstvu u svakodnevnom životu. Cilj ortodoncije nije isključivo estetika, nego i funkcionalnost i zdravlje...